Ελληνική Διάκριση στο Ετήσιο 28ο Πανευρωπαικό Ουρολογικό Συνέδριο

28oΤο ετήσιο 28ο Πανευρωπαϊκό Ουρολογικό Συνέδριο (28th Annual European Associa­tion of Urology Congress 2013) διεξήχθη με επιτυχία, 15-19 Μαρτίου, στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα καθιερωμένο γεγονός με διεθνή συμμετοχή άνω των 14.000 Ουρολόγων από τουλάχιστον 100 χώρες.Η παρουσία νεότερων δεδομένων από διακεκριμένα κέντρα και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ερευνητών και κλινικών ιατρών που καθορίζουν την μελλοντική κλινική πρακτική, καθιστούν την διοργάνωση αυτή πόλο έλξης για την ουρολογική κοινότητα.

Στο συνέδριο αυτό, ο Αχιλλέας Α. Πλουμίδης MD, BSc, MSc, PhD, FEBU, Χειρουργός - ουρολόγος, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνεργασία με την ομάδα της οικολογικής ουρολογίας και ρομποτικής χειρουργικής του Karolinska Institute (Στοκχόλμη), απέσπασε το βραβείο της καλύτερης επιστημονικής εργασίας (Best Poster), για την έρευνά του στη χειρουργική προσέγγιση του καρκίνου του προστάτη με τίτλο: «Impact of length of positive surgical margins (PSM) on biochemical recur­rence (BCR) after robotic-assisted radical prostatec­tomy (RARP), in single center series with minimum follow-up of five years».

Πρόκειται για μια ερευνητική δραστηριότητα που ανέλαΒε κατά την διάρκεια της μετεκπαίδευσής του στην ρομποτική χειρουργική ογκολογία (Fel­lowship Training in Robotic Urooncology) στο παγκοσμίου φήμης Karolinska Institute (Στοκχόλμη). Η μελέτη αυτή αποτελεί συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας που περιλαμβάνει στατιστικολόγο, επιδημιολόγο και διακεκριμένους ουρολόγους, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή.

Μέχρι τώρα έναs από τους σημαντικούς παράγοντες στη βιοχημική υποτροπή είναι η παρουσία θετικών χειρουργικών ορίων στο παρασκεύασμα.Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, θετικά χειρουργικά όρια στο παρασκεύασμα της ριζικής προστατεκτομής μέχρι 3 χιλ. δεν αποτελούν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα βιοχημικής υποτροπής.Ως εκ τούτου, ασθενείς με μικρά θετικά χειρουργικά όρια είναι πιθανόν να μην χρειάζονται επιπλέον θεραπεία (adjuvant ther­apy). Η επιτυχία της έρευνας δεν περιορίζεται μόνο στην μέθοδο προστατεκτομής (δηλαδή με το ρομπότ) αλλά μεταβάλλει συνολικά την ογκολογική προσέγγιση του ασθενούς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ανεξάρτητα από την παρουσίαση της έρευνας από τον Αχιλλέα Πλουμίδη, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι θα δημοσιευτεί στο αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Urology» (Impact Factor: 4.02) ms Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας (American Urological Association - AUA) στην οποία ο ίδιος είναι μέλος.FI μελέτη αυτή αποτελεί συνέχεια μιας επί μηνών σταθερής ερευνητικής δραστηριότητας με το Karolinska Institute με θέμα τα ογκολογικά αποτελέσματα της ρομποτικής προστατεκτομής. Μάλιστα, σε πρόσφατη δημοσίευση στο European Journal of Urol­ogy (Impact Factor: 8.49) που συμμετείχε o ίδιος ως συγγραφέας, παρουσιάστηκε μελέτη κοορτής 944 ατόμων με μέσο χρόνο παρακολούθησης τα 6,2 χρόνια (και μέγιστο τα 10 έτη). Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται μεσομακροπρόθεσμα ογκολογικά αποτελέσματα με τόσο μεγάλο πληθυσμό ασθενών και χρονικό διάστημα παρακολούθησης ικανό για ασφαλή συμπεράσματα, Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, έχει λάβει τέλος οποιοδήποτε θέμα ογκολογικής αμφισβήτησης ms ρομποτικής χειρουργικής στην ουρολογία.Η Νο 1 ρομποτική ογκολογική επέμβαση στον κόσμο, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, επιβεβαιώνει τα γερά θεμέλια της.