Βράβευση Ελληνικής κλινικής για την καλύτερη επιστημονική εργασία στο Ευρωπαϊκό Ρομποτικό Ουρολογικό Συνέδριο ERUS 2011

 

erus2011

Τον Οκτώβριο του 2011 διεξήχθη στο Αμβούργο Γερμανίας το 8ο Πανευρωπαϊκό Ρομποτικό Ουρολογικό Συνέδριο - ERUS2011 (EuropeanRoboticUrologicSymposium). Πρόκειται για ένα συνέδριο παγκοσμίου κύρους και διεθνούς αναγνώρισης με συμμετοχή άνω των 500 σύνεδρων από 32 χώρες. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης νεότερα δεδομένα και εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής συζητήθηκαν από κορυφαίους χειρουργούς, ενώ, ζωντανή αναμετάδοση 18 επεμβάσεων με το ρομποτικό σύστημα daVinciSiHD(όμοιο με αυτό που διαθέτει, κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) έγινε από την κλινική Martini-Klinik. Στα πλαίσια του συνεδρίου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν coursesπου αφορούν όλο το φάσμα της χειρουργικής ουρολογίας και παιδοουρολογίας.

Εκτός από χειρουργικές τεχνικές, επιδεικνύονται, από τα σημαντικότερα κέντρα της Ευρώπης και Αμερικής, κλινικές, ερευνητικές καθώς και πειραματικές εργασίες που αφορούν την ρομποτική χειρουργική. Έμφαση, φέτος, δόθηκε στους νέους χειρουργούς και την εκπαίδευσή τους με την επίδειξη μοντέλων εκμάθησης καθώς και προσομοιωτών στο χώρο της έκθεσης.

Σημαντική ήταν φέτος η συμμετοχή της Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με επικεφαλής τον Δρ. Αντώνιο Πλουμίδη, μοναδική κλινική από την Ελλάδα, στις εργασίες του συνεδρίου όπου έγιναν δεκτές τρεις παρουσιάσεις videoκαι μία ελεύθερη ανακοίνωση. Οι περιλήψεις των εργασιών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό EuropeanUrologySupplementsVol 10, Iss. 8, Oct. 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο Βραβείο του ERUSαπέσπασε η Ρομποτική Ουρολογική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών του Δρ. Αντώνη Πλουμίδη. Πρόκειται για την επιστημονική μελέτη της Μεταπτυχιακής Διατριβής (MsC) του Αχιλλέα Πλουμίδη, διάρκειας δυο ετών, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας «Ν.Σ. Χρηστέας» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έπαθλο - υποτροφία για εκπαίδευση (FellowshipTraining) σε οποιαδήποτε κέντρο αναφοράς ρομποτικής χειρουργικής, θα αξιοποιήσει ο Αχιλλέας Πλουμίδης.