Ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου εισήχθη μετά από πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», ενώ κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του εκπαιδεύτηκε στην παιδοουρολογία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στη γυναικολογία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Αποφοίτησε από το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών: «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» με βαθμό «Άριστα». Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με επίδοση «Άριστα», εκπονώντας διδακτορική διατριβή με τίτλο «Επίδραση της υπερχοληστεριναιμίας στην έκφραση της ιντερλευκίνης-6 στον προστάτη των επιμύων». Έλαβε Πτυχίο λαπαροσκοπικής χειρουργικής από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου μετά από γραπτές εξετάσεις.

Μετεκπαιδεύτηκε στο παγκοσμίου φήμης πανεπιστημιακό ογκολογικό κέντρο «Karolinska Institutet» της Σουηδίας στη ρομποτική χειρουργική με υποτροφία από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρία μετά από γραπτές εξετάσεις. Εκεί εξειδικεύτηκε στις ρομποτικές επεμβάσεις του κατώτερου ουροποιητικού (προστάτης, ουροδόχος κύστη, πυελικοί λεμφαδένες) υπό την επίβλεψη του Καθ. Peter Wiklund, ενώ ασχολήθηκε ταυτόχρονα με κλινική ερεύνα για τον καρκίνο του προστάτη. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε σε ρομποτικές επεμβάσεις του ανώτερου ουροποιητικού (νεφρό, ουρητήρας) και στην ουρογυναικολογία στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute στο Βέλγιο (Καθ. Alexander Mottrie) με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Ρομποτική Ουρολογική Εταιρία (ERUS). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξε εκπαιδευτής ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο ORSI Robotic Training Center, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Μετεκπαιδεύτηκε στην ενδοουρολογία, λιθίαση και εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση στο Hopital Tenon, Universite Pierre et Marie Curie στο Παρίσι με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία (EAU), υπό την επίβλεψη του Καθ. Olivier Traxer. Έχει επισκεφθεί, ως visiting fellow, το πανεπιστημιακό ουρολογικό κέντρο της Γάνδης και το “Sava Perovic Foundation” στο Βελιγράδι, προκειμένου να μετεκπαιδευτεί στην παιδοουρολογία και την πλαστική γεννητικών οργάνων και ουρήθρας.

Είναι επί σειρά ετών εκπαιδευτής στη ρομποτική χειρουργική διδάσκοντας νέους ουρολόγους, τόσο στα συνέδρια της Nοτιοανατολικής Ευρώπης (International Workshop in Robotic Surgery for Southeastern Europe) όσο και στα πανευρωπαϊκά συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας (EAU – HOT Robotic Courses). Διδάσκει στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεταπτυχιακό «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική», ενώ είναι υπεύθυνος για την πρακτική εκπαίδευση των ιατρών στη ρομποτική χειρουργική. Είναι εκπαιδευτής στην εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης Ευρωπαίων Ειδικευομένων Ουρολόγων (European Urology Residents Education Programme).

Έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερης εργασίας στο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρολογίας (EAU) για την κλινική έρευνά του στον καρκίνο του προστάτη. Έχει λάβει επίσης βραβείο καλύτερης εργασίας από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ρομποτικής Χειρουργικής (ERUS) για τη σύγκριση της ρομποτικής και της ανοιχτής χειρουργικής.

Είναι μέλος του Κολεγίου Ευρωπαίων Ουρολόγων (Fellow of the European Board of Urology) μετά από γραπτές εξετάσεις, καθώς και πολλών διεθνών ιατρικών εταιριών σε Ευρώπη και Αμερική. Αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Έχει ασχοληθεί με βασική και κλινική έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και τη ρομποτική χειρουργική,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει πάνω από 50 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και πάνω από 80 σε ελληνικά. Προσκαλείται συχνά να μιλήσει σε συνέδρια σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική. Έχει δημοσιεύσει ιατρικά άρθρα σε διεθνή (20) και ελληνικά (2) επιστημονικά περιοδικά με υψηλή απήχηση, ενώ έχει συγγράψει κεφάλαια σε διεθνές σύγγραμα σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική. Είναι κριτής σε (7) διεθνή ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Συνεχίζει ενεργά την ερευνητική του δραστηριότητα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας.

Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Κέντρο Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας).