Δυσπαρεύνια

 

Tι ορίζεται ως δυσπαρεύνεια ;

Ως δυσπαρεύνεια ορίζεται η επώδυνη σεξουαλική επαφή.

 

Που οφείλεται ;

Τα αίτια της δυσπαρεύνειας μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.

Στα σωματικά αίτια περιλαμβάνονται :

 • dyΗ ανεπαρκής λίπανση του κόλπου, που παρατηρείται σε περίπτωση γρήγορης σεξουαλικής επαφής αλλά και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μετά από τοκετό καθώς και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 • Οι κολπίτιδες που μπορεί να οφείλονται σε διάφορους μικροοργανισμούς και δημιουργούν έντονο καύσο και ερεθισμό κατά την επαφή.
 • Ο σπασμός των μυών του κόλπου.
 • Ο παρθενικός υμένας, κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή καθώς και συγγενείς ανωμαλίες όπως η αγενεσία του κόλπου.
 • Η ενδομητρίωση, η χαλάρωση του πυελικού εδάφους (πρόπτωση μήτρας, κυστεοκήλη κλπ), οι ουρολοιμώξεις, τα εκκολπώματα ουρήθρας και η πυελική φλεγμονή.
 • Οι χειρουργικές επεμβάσεις ( πχ υστερεκτομή ), καθώς και η ακτινοβολία για την αντιμετώπιση κακοήθειας ( πχ σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας).

Στα ψυχολογικά αίτια περιλαμβάνονται :

 • Η αγχώδης διαταραχή.
 • Η κατάθλιψη.
 • Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Πως γίνεται η διάγνωση ;

Ο γιατρός θα λάβει καταρχήν ένα λεπτομερές ιστορικό που θα περιλαμβάνει τον χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων, το είδος του πόνου καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τοκετούς και γυναικολογικές επεμβάσεις.Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γυναικολογική εξέταση με επισκόπηση του κόλπου, πιθανή λήψη υγρού για καλλιέργεια καθώς και ελαφρά πίεση στους μύς του κόλπου και του περινέου με σκοπό να εντοπιστεί η ακριβής εστία του πόνου. Τέλος, αναλόγως των ευρημάτων μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, γενική και καλλιέργεια ούρων κλπ.

Ποια είναι η θεραπεία ;

Η θεραπεία της δυσπαρεύνειας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί

 • Φαρμακευτική αγωγή

Σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν να χορηγηθούν τοπικά οιστρογόνα με τοποθέτηση αυτών στον κόλπο, το βράδυ πριν την κατάκλιση με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε νεότερες γυναίκες που η δυσπαρεύνεια δεν οφείλεται στην έλλειψη οιστρογόνων, μπορούμε να χορηγήσουμε λιπαντικές ουσίες στον κόλπο, λίγη ώρα πριν την επαφή. Σε περίπτωση κολπίτιδας, θα δοθεί η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή βάσει του αποτελέσματος της καλλιέργειας.

 • Χειρουργική θεραπεία

Σε περίπτωση ενδομητρίωσης μπορεί να χρειαστεί λαπαροσκόπηση προκειμένου να εντοπιστούν εστίες της νόσου και να αφαιρεθούν. Σε κυστεοκήλη ή πρόπτωση μήτρας μπορεί να γίνει διόρθωση της χαλάρωσης διακολπικά ή διακοιλιακά (με λαπαροσκόπηση ή ρομποτική χειρουργική για την τοποθέτηση πλέγματος). Τέλος εάν η αιτία της δυσπαρεύνειας είναι ένα εκκόλπωμα ουρήθρας, τότε αυτό μπορεί να αφαιρεθεί.

 • Άλλες θεραπείες

Σε περίπτωση που διαπιστώνουμε ότι η δυσπαρεύνεια οφείλεται σε σπασμό των μυών, η γυναίκα μπορεί να κάνει ειδικές ασκήσεις για την χαλάρωση του πυελικού εδάφους ( πχ ασκήσεις Kegel).Τέλος, το στρες και η καταθλιπτική διάθεση μπορούν να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία του ζευγαριού με ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.