Ουροδυναμική μελέτη

oe1Τι είναι η Ουροδυναμική μελέτη;

Η ουροδυναμική μελέτη αποτελεί τη μόνη αντικειμενική εξέταση της λειτουργικότητας του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή της ουροδόχου κύστης, του σφιγκτηριακού μηχανισμού και της ουρήθρας. Πίο συγκεκριμένα, τo κατώτερο ουροποιητικό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί εναρμονισμένα ως ενιαίο σύνολο με σκοπό την αποθήκευση ούρων (υπό χαμηλές πιέσεις) στην φάση ηρεμίας και την αποτελεσματική κένωση της ουροδόχου κύστης κατά την φάση της ούρηση. Οποιαδήποτε διαταραχή των παραπάνω λειτουργιών μπορεί να επιφέρει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, όπως:

συχνοουρία

ακράτεια

επώδυνη ούρηση

αιφνίδια επιτακτική ανάγκη για ούρηση

προβλήματα έναρξης της ούρησης

προβλήματα ατελούς κένωσης της κύστης

υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

 

Η ουροδυναμική μελέτη προσφέρει έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διερεύνηση ασθενών με δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, ακράτεια, επιλεγμένες περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί επέμβαση στην πύελο, περιπτώσεις που περιπλέκεται η διαφοροδιάγνωση από περισσότερες από μία παθήσεις (όπως συμβαίνει στις γυναίκες με ακράτεια προσπαθείας και πρόπτωση του πυελικού εδάφους ή κυστεοκήλη). Ωστόσο, σημαντική είναι η συμβολή της και στην αξιολόγηση ουρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις όπως: σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον (Parkinson), αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις του νωτιαίου μυελού, σακχαρώδης διαβήτης κτλ.

Με την εφαρμογή μιας αξιόπιστης ουροδυναμικής μελέτης και της σωστής ερμηνείας αυτής (εξαρτάται από την εμπειρία του ουρολόγου) βελτιώνεται σημαντικά η ορθή διάγνωση και επιλέγεται η σωστή χειρουργική θεραπεία, αποφεύγοντας έτσι τυχόν δυσερμηνεία των σημείων και των συμπτωμάτων του ασθενούς.

 

Απαιτείται κάποια προετοιμασία πριν την Ουροδυναμική μελέτη;

Πριν την ουροδυναμική μελέτη δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, πλην της διακοπής φαρμάκων που ενδέχεται να έχουν χορηγηθεί για τη λειτουργία της κύστης (αντιμουσκαρινικά/ αντιχολινεργικά/ β3-αγωνιστής). Η διακοπή θα πρέπει να γίνει 5-7 ημέρες πριν από την εξέταση. Την ημέρα της εξέτασης, καλό θα ήταν να προσκομίσετε συμπληρωμένο ένα 3ήμερο ημερολόγιο ούρησης.

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν από την εξέταση, ενω θεμιτό είναι να προσέλθετε με σχετικά γεμάτη την ουροδόχο κύστη, εαν αυτό είναι εφικτό. Απαραίτητη πρϋπόθεση για τη διενέργεια της εξέτασης είναι να μην υπάρχει λοίμωξη ουροποιητικού (πρόσφατη καλλιέργεια ούρων αρνητική). Επίσης απαραίτητη κρίνεται η πραγματοποίηση ενός υπερηχογραφήματος νεφρών –κύστης προ και μετά ούρησης πριν τη διενέργεια της ουροδυναμικής μελέτης. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφερθεί αν υπάρχει αλλεργία στο λάτεξ ή σε κάποια άλλη ουσία/φάρμακο. Η όλη διάρκεια τηε εξέτασης είανι 30-45 λεπτά.

 

oe2Πως πραγματοποιείται η Ουροδυναμική μελέτη;

H εξέταση λαμβάνει χώρα στα εξωτερικά ιατρεία του ουρολογικού τομέα από εξειδικευμένο προσωπικό. Αρχικά ο/η ασθενής θα ουρήσει σε μια ειδική τουαλέτα (ουροροομετρία), όπου γίνεται αυτόματη καταγραφή της ποσότητας και της ροής των ούρων. Εν συνεχεία ο/η ασθενής ξαπλώνει σε κατάλληλη αναπαυτική θέση και πραγματοποιείται εισαγωγή ειδικών καθετήρων-αισθητήρων, αφού πρώτα υπολογιστεί το υπόλειμμα των ούρων και αδειάσει η ουροδόχος κύστη. Οι καθετήρες εισάγονται στην ουροδόχο κύστη και στο ορθό αντίστοιχα χωρίς πόνο, ενώ αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια εφαρμόζονται στην περιοχή του περινέου. Γίνεται καταγραφή των πιέσεων στην ουροδόχο κύστη και στην κοιλιακή χώρα κατά τη σταδιακή πλήρωση της κύστης με νερό, αναπαράγοντας τη φυσιολογική διαδικασία πλήρωσης της κύστης με ούρα, επιτρέποντας την καταγραφή της πίεσης που αναπτύσσει ο μυς της κύστης (εξωστήρας).

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται καταγραφή της προοδευτικής αισθητικότητας της ουροδόχου κύστης, διαπιστώνονται πιθανών ακούσιες συσπάσεις του εξωστήρα, γίνεται έλεγχος της ηλεκτρομυογραφικής δραστηριότητας, υπολογίζεται η μέγιστη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, ενώ κατόπιν ειδικών δοκιμασιών, ελέγχεται η ακούσια απώλεια ούρων.

Η εξέταση ολοκληρώνεται με τον/την ασθενή να καλείται να ουρήσει σε ειδική τουαλέτα (χωρίς την αφαίρεση των καθετήρων), προκειμένου να γίνει αντίστοιχη καταγραφή των πιέσεων κατά την κένωση της κύστης.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται ανάλυση των δεδομένων και συντάσσεται ειδική έκθεση. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει η ουροδυναμική μελέτη;

Η ουροδυναμική μελέη περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

Ουροροομετρία

Κυστεομανομετρία

Μελέτη πίεσης-ροής

Προφιλομετρία

Ηλεκτρομυογραφία

Βιντεοουροδυναμική μελέτη