Ρομποτική Χειρουργική

 

Η ρομποτική χειρουργική είναι η πλέον εξειδικευμένη και λιγότερο επεμβατική και τραυματική μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα παγκοσμίως και αποτελεί την πιο πρόσφατη επαναστατική μέθοδο στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

 

Ιστορία 

Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όπου και άνθισε η λαπαροσκοπική χειρουργική. Τότε οι ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις με τομές λίγων χιλιοστών, σε σύντομο χρόνο, προσφέροντας στον ασθενή ταχεία ανάρρωση με λιγότερες επιπλοκές. 

Λίγο πριν την αρχή του 21ου αιώνα η χειρουργική επιστήμη εξελίχθηκε και οι εξειδικευμένοι χειρουργοί άρχισαν να χρησιμοποιούν την ρομποτική χειρουργική που ήρθε για να καλύψει τα κενά της λαπαροσκοπικής μεθόδου, τα οποία ήταν μεταξύ άλλων, η δισδιάστατη εικόνα και η σχετική ακαμψία των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Έτσι τον Ιούλιο του 2000 πήρε έγκριση, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA), το πρώτο Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής με το όνομα daVinci, το οποίο ήρθε για να αλλάξει την ιστορία της χειρουργικής και το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλον τον κόσμο, από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς.

 

Το ρομπότ 

surgeon flippedΤο ρομπότ δεν λειτουργεί μόνο του και δεν αντικαθιστά το χειρουργό. Bρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση του χειρουργού, ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος στη χρήση του ρομποτικού συστήματος. Μέσω της χρήσης του ρομπότ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και οι κατάλληλες συνθήκες για την τέλεση των πιο αποτελεσματικών επεμβάσεων, με μοναδική ακρίβεια κινήσεων σε σημεία του σώματος (όπως είναι η πύελος), που στο παρελθόν ήταν απαγορευτικά να τα προσεγγίσει λαπαροσκοπικά με ευκολία ο χειρουργός, ενώ σήμερα στην Αμερική οι περισσότερες επεμβάσεις εκτελούνται με αυτόν τον τρόπο. Η δε χρήση του ρομπότ σε ουρολογικές επεμβάσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και λεπτές είναι επαναστατική, καθώς τα αποτελέσματα και τα οφέλη που προσφέρει στους ασθενείς είναι μοναδικά και τα οποία μερικές φορές δεν μπορούν να επιτευχθούν με άλλο τρόπο.  

 

Το σύστημα da Vinci

Τ2ο ρομποτικό σύστημα daVinci αποτελείται από τρία μέρη: την κονσόλα χειρισμού, τον ενδοσκοπικό πύργο και τους ρομποτικούς βραχίονες που υποδέχονται ένα εκτενές σύνολο εργαλείων EndoWrist. Το οπτικό σύστημα είναι μοναδικό στο είδος του αποτελούμενο από ειδική κάμερα που δίνει την δυνατότητα πραγματικής τρισδιάστατης απεικόνισης (Insite Vision) του εσωτερικού του σώματος.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης, ο ιατρός δεν βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον ασθενή αλλά είναι καθισμένος μπροστά στην κονσόλα χειρισμού που δέχεται πληροφορίες από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτή η χειρουργική κονσόλα δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να βλέπει μέσω μίας οθόνης το χειρουργικό του πεδίο, από την κάμερα που είναι στο σώμα του ασθενή, τρισδιάστατα,σε υψηλή ανάλυση και σε μεγέθυνση περίπου 20 φορές, γεγονός που του επιτρέπει να προσεγγίζει με ευκολία δυσπρόσιτες περιοχές και να πραγματοποιεί την επέμβαση με ακρίβεια χιλιοστού αναίμακτα και ατραυματικά.nurse Στα χέρια του ο γιατρός έχει κάποιους ειδικούς μοχλούς, μέσω των οποίων δίδονται οι εντολές που μεταφέρονται ακαριαία με απόλυτη ακρίβεια στους τέσσερις αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ και έτσι είναι σαν ο ιατρός να χειρουργεί με «τρία χέρια», ενώ ταυτόχρονα ελέγχει πλήρως την τρισδιάστατη ενδοσκοπική κάμερα. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί τους ειδικούς μοχλούς αλλά και ποδοστήρια για να προσαρμόζει την κάμερα, να ρυθμίζει την εστίαση και να καθορίζει τη θέση και την κίνηση των βραχιόνων του ρομπότ. Κάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο ενώ στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα. Το σύστημα των ρομποτικών βραχιόνων τοποθετείται δίπλα στον ασθενή, λίγα μέτρα μακριά από την κονσόλα του χειρουργού. Οι αρθρωτοί βραχίονες καταλήγουν σε εξαιρετικά λεπτά και εύκαμπτα εργαλεία που εισάγονται μέσω μικρών τομών λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς από τη χειρουργική ομάδα. Αυτά τα μικροσκοπικά εργαλεία που λειτουργούν με τεράστια ευκαμψία επιτρέπουν στον χειρουργό να επέμβει σε σημεία του σώματος που παλαιότερα δεν είχε την δυνατότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εν λόγω εργαλεία έχουν μεγαλύτερη ικανότητα περιστροφής από αυτή που διαθέτει ο ανθρώπινος καρπός (360 μοίρες) και «απορροφούν» το φυσιολογικό τρέμουλο του ανθρώπινου χεριού. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα του χειρουργείου με το ρομποτικό σύστημα da Vinci, είναι το γεγονός ότι ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση σε καθιστή θέση και λειτουργεί σε ένα περιβάλλον απόλυτης εργονομίας, ελαχιστοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις καταπονήσεις και την κούραση , ειδικά όταν οι επεμβάσεις είναι πολύωρες.

 

Τα οφέλη του συστήματος da Vinci για τον ασθενή

Η ελάχιστα επεμβατική και τραυματική  μέθοδος του συστήματος da Vinci προσφέρει στον ασθενή τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, όπως:

  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης
  • Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετάγγισης (παραγόντων αίματος)
  • Σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες (εργασία, άσκηση κλπ)
  • Μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και μετεγχειρητικά
  • Παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, αφού οι τομές που γίνονται είναι λίγων χιλιοστών σε αντίθεση με το ανοιχτό χειρουργείο